Venezuela dan ‘mega-raya’: Akan ada politik normal?

Ekonomi, politik dan sosial panorama di Venezuela seolah-olah menuju ke arah penstabilan proses, yang bisa menjadi concretized dengan panggilan untuk pilihanraya di 21 November.

Mukadimah untuk orang-orang pilihan raya disampaikan dalam satu persekitaran yang kompleks. Di satu sisi ada kesan negatif unilateral langkah memaksa daripada KITA terhadap Venezuela dan usaha beberapa negara, seperti Colombia, untuk mengabaikan sah merupakan institusi; dan di sisi lain, penggantungan dialog antara Kerajaan dan radikal pembangkang, yang berusaha untuk mendirikan pangkalan politik perjanjian.

Bagaimanapun, sejak awal tahun ini, beberapa penganalisis telah dikatakan itu saat terburuk Venezuela ekonomi telah berakhir, dan dalam konteks ini, Kerajaan telah menjalankan siri tindakan untuk membimbing ke arah pertumbuhan.

Dalam perbualan dengan RT, Deputi Menteri Anti-Blokade Dasar Kementerian Ekonomi dan Kewangan Venezuela, William Castillo Bollé, komen tentang tanda-tanda ini peralihan peringkat bahawa negara ini sedang mengalami ke arah yang dikehendaki kestabilan.

Politik keamanan dan pembangunan ekonomi di Venezuela
“Venezuela mengalami politik yang luar biasa keamanan pada saat ini dan bekerja iklim pembangunan dan pertumbuhan. Perniagaan baru sedang dibuka dengan investor dari pelosok dunia, termasuk dari Eropah dan KAMI,” kata Castillo.

Deputi menteri menegaskan bahwa sumber-sumber ini melabur dalam pembangunan dan pemulihan industri dan perdagangan, dengan penekanan pada meningkatkan eksport dan mempelbagaikan ekonomi tidak bergantung pada minyak rentiment.

Pada pendapatnya, negara ini sedang mengalami “masa yang penting peralihan” itu adalah mencari mengatasi blokade, sekatan dan “jenayah kempen” terakhir enam tahun, yang “instrumentalized Kuasa awam untuk cuba untuk menghancurkan demokrasi ke titik melantik khayalan kerajaan dengan objektif merampas Venezuela sumber.”

Itu” khayalan kerajaan ” Castillo merujuk kepada apakah itu bekas pembangkang MP Juan Guaidó, yang pada masa ini tidak hanya kawalan Venezuela barang-barang dan syarikat di luar negara, tetapi juga telah disahkan merampas aset negara di AMERIKA syarikat dan Colombia, seperti halnya dengan Citgo dan Monómeros. Bagaimanapun, deputi menteri menegaskan bahwa Caracas ‘keutamaan untuk terus mempertahankan kepemilikan dari sumber-sumber ini, sementara mencapai” politik normal, damai dan dialog dengan semua sektor.”

Tujuan ini multi-penjuru strategi adalah untuk membina produktif peralatan, dalam masa yang sama dengan politik dialog, satu isu yang telah mula hasil. “Beberapa bank pelaburan, di Eropah dan KAMI, sedang berbicara tentang kemungkinan pertumbuhan ekonomi Venezuela antara 5% dan 6% pada akhir tahun ini,” kata Castillo.

Dalam hal ini, dia sorotan progresif (walaupun masih permulaan) pemulihan industri minyak Venezuela, yang telah dibenarkan untuk “sederhana” peningkatan pendapatan.

Pemilih isu
Tetapi di luar malu-malu ekonomi isyarat, Istana percaya bahawa wilayah raya akan mewakili peristiwa penting dalam proses standardisasi negara, sebagai difikirkannya bahawa selepas melaksanakan “tidak boleh hasil yang berbeda” itu bukan awal yang baru iklim yang urus, berdasarkan “menghormati dasar kepelbagaian”.

Di samping itu, ia anggaran yang dengan formal kemasukan 30-hari raya kempen, demokrasi pertandingan “antara 70,000 calon, 65,000 mereka dari pihak oposisi dan 5,000 dari revolusi angkatan dan Besar Patriotik Tiang,” siapa yang bercita-cita untuk governorates, mayor, dan regional dan municipal undangan majlis, akan menjadi lebih jelas.

“Venezuela kehidupan pilihanraya festival dalam damai dan tenang, karena itu adalah bagaimana kita merayakan setiap pilihan raya, seperti pesta,” kata Castillo. Bagaimanapun, ia membuat satu perbezaan yang jelas bagaimana Chavismo dan pembangkang akan diukur pada pemilihan.

Dalam kes Chavista kuasa, dia mempertahankan bahwa mereka calon biasa dengan pemilih pertempuran dan fokus pada memajukan kestabilan negara, sementara pada pembangkang sisi, mereka tidak hanya bersaing untuk politik posisi tetapi untuk legitimasi sebelum penduduk.

“Ia adalah mereka,”wakil menteri menegaskan,” yang telah mengesahkan diri setelah itu mengerikan dan bersejarah kegagalan yang bermakna usaha untuk menggulingkan kerajaan dalam enam tahun terakhir.”

Venezuela dialog dalam begitu sahaja
Yang lain titik kunci adalah dialog antara pembangkang dan Kerajaan di Mexico, dengan tujuan untuk menyeluruh perjanjian politik. Bagaimanapun, di pusingan terakhir rundingan digantung oleh keputusan kerajaan delegasi protes” penculikan ” diplomat Alex Saab.

Dalam hal ini, Castillo mata yang penggantungan ini “tidak dihasilkan perubahan atau apa jenis dalaman balas”, bahkan oleh yang paling pelampau sayap pembangkang, yang membuat dia memikirkan bahawa mereka tidak mempunyai keinginan untuk mengeluarkan mereka penyertaan di wilayah raya.

Apa yang terjadi, kata deputi menteri, apakah itu pembangkang telah dimasukkan ke dalam sebuah dalaman melawan “untuk kawalan pembangkang politik dan Venezuela sumber ekonomi luar negeri,” yang telah memicu cross-tuduhan rasuah.

Kesulitan untuk mengatasi
Selepas bunyi yang disebabkan oleh kenyataan tinggi perwakilan Uni Eropa (EU) untuk Luar Negeri dan Keamanan Dasar, Josep Borrell, pada proses pilihan raya di venezuela, yang telah dianggap sebagai “injerencistas” oleh Caracas, Istana menekankan bahwa ketika kejadian itu diselesaikan, masih belum selesai “untuk mengatasi tingkah laku terikat untuk tertentu kolonial mentalitas yang keluar dari sync”.

Wakil Venezuela kerajaan menekankan bahwa Pemilih Pemerhatian Misi (EOM) akan di Venezuela untuk “melihat, menemani dan juga membuat cadangan dan kritis pemerhatian, jika ia pernah mempunyai mereka,” tapi itu tidak akan membantu “dalam apa-apa cara, untuk mengesahkan, mengesahkan atau mengesahkan kredibilitas sebuah proses pilihan raya. Dan dalam erti kata itu, dia menunjukkan:”Yang benar untuk apa-apa Negara yang berdaulat.”

“Apa yang EU dan pemilih pakar boleh mengambil kesempatan ini untuk melihat bagaimana telus, automatik proses dibuat, dengan mengundi elektronik, dengan lebih dari 20 audit, tahu mengapa Venezuela adalah negara yang membuat yang terbaik pilihan raya di dunia.”

Untuk alasan itu, Castillo menegaskan bahawa kedua-dua iringan EOM, serta yang PBB, antara lain pengamat, akan melayani untuk membuktikan pemilih festival Venezuela yang akan hidup dan iklim yang baik yang ada di negara ini.

Tinggalkan Balasan