Uni eropa rancangan untuk melabur 1,500 juta euro dalam teknologi bersih projek

Kesatuan Eropah rancangan untuk membiayai projek inovatif dalam bidang energi bersih 1.500 juta euro, Suruhanjaya Eropah (EC) dilaporkan dalam kenyataan.

 

“Melalui pelaburan ini kita akan sokongan projek inovatif, mempercepat mereka dan membawa mereka ke pasaran secepat mungkin, serta mendukung decarbonisation ekonomi Eropah, membuka jalan untuk iklim netral oleh 2050 dan pengukuhan Eropah global kepimpinan teknologi,” kata EC Pertama Wakil presiden Frans Timmermans.

Pemimpin EU setuju pada bulan disember 2019 untuk peralihan untuk iklim netral oleh 2050, saat jumlah mereka pelepasan gas rumah hijau untuk suasana harus mendekati nol. Pada bulan Maret tahun 2020, Suruhanjaya Eropah menyampaikan rang undang-undang untuk membuat ini objektif wajib.

Iklim neutral dapat dicapai oleh mengurangi emisi dan memohon berbahaya gas menangkap dan teknologi penyimpanan.

Peralihan untuk iklim neutral akan memerlukan penyusunan semula pengeluaran tenaga dan penggunaan, yang penting pengurangan pelepasan gas rumah hijau oleh berbagai sektor ekonomi, penurunan dalam penggunaan bahan bakar fosil dan peningkatan dalam penggunaan tenaga diperbaharui.

Tinggalkan Balasan