Tiada lagi panel suria tahun ini: krisis tenaga menyebabkan penyesuaian besar

Sekiranya anda ingin memasang panel solar, jangan tunggu terlalu lama. Kepentingan dalam panel solar telah meroket baru-baru ini. Banyak syarikat terpaksa memperkenalkan Penutupan pelanggan. Tidak ada tempat lain yang boleh anda menempah lebih banyak panel yang masih akan membekalkan tenaga tahun ini. “Menjengkelkan, tetapi kami mahu menjadi jelas. Perancangan kami sudah penuh sehingga musim panas akan datang, “” kata pemasang Panel Solar De Morgen.

Bekalan dan permintaan
Harga tenaga meletup menyebabkan permintaan untuk panel solar meningkat dengan pesat. Eco Technics di Brecht telah merasakan tekanan untuk beberapa waktu dan memutuskan untuk memperkenalkan berhenti buat kali pertama dalam kewujudan 17 tahun mereka. “70 hingga 80 permintaan untuk petikan setiap hari, yang tidak lagi diproses secara kualitatif,” kata pengurus perniagaan Wim Eelen kepada akhbar itu. “Tawaran yang betul memerlukan masa dan orang, dan itulah yang kita kekurangan,” katanya. Penutupan kecemasan adalah langkah yang perlu diambil lambat laun. “Kami telah melihat peningkatan sepuluh kali ganda dalam aplikasi sejak pertengahan Ogos berbanding awal tahun ini, dan minat sudah lebih tinggi pada masa itu,” kata Eelen. “Kami kesal kerana kami tidak lagi dapat membantu orang ramai. Ini bertentangan dengan semangat keusahawanan kita. Kami hanya membuat pengecualian untuk fail perindustrian, pelanggan sedia ada dan penduduk perbandaran kami,” tambahnya. “Hanya jika musim sejuk tidak terlalu teruk, mungkin ada sedikit kendur.”

Baris gilir panjang
Tidak ada tempat lain yang boleh anda menempah panel yang masih akan menyediakan tenaga tahun ini. Agenda ada di mana-mana, dan masih ada sedikit perubahan. Menyewa kakitangan tambahan bukan pilihan: “anda boleh berkata, mengambil peralihan tambahan, tetapi dua tangan dan boneka tidak mencukupi,” kata Pengurus Perniagaan Eco Technics.

“Orang baru perlu dididik. Di samping itu, industri ini ditentang oleh kekurangan penyongsang kualitatif. Oleh kerana kekurangan cip umum, kita perlu menunggu empat hingga enam bulan untuk itu. Untuk beberapa jenis, masa penghantaran tidak diketahui.”

Premium di dalam air
Menurut Sam De Vetter, seorang jurujual di Belivert, terdapat banyak keluhan untuk didengar di kalangan masyarakat. Ini kerana anda masih boleh mendapat subsidi sebanyak 1,500 Euro. Tahun depan, jumlah itu akan separuh. Tidak dapat difahami, tetapi bukan bencana menurut De Vetter: “dengan harga tenaga yang sangat tinggi, itu tidak membuat banyak perbezaan dalam waktu pembayaran balik.”

Berhati-hati dengan penipuan
Tambahan pula, Vetter memberi amaran kepada firma yang berjanji untuk memasang panel solar sebelum akhir tahun 2022. “Terdapat pemain yang mahu tunai sebanyak mungkin dalam jangka pendek. Mereka mengenakan klausa penalti di mana mereka berjanji untuk mengembalikan premium yang Anda lewatkan Jika pemasangan tidak dipasang dan diperiksa sebelum 31 Disember 2022. Hanya gandaan jumlah yang telah ditambah kepada harga. Contohnya, anda membayar sehingga 2,500 euro untuk pemasangan.”

Menurut pemasang di Belivert, iklan dan janji palsu muncul dalam talian khususnya. “Saya melihat tawaran datang dengan 40 hingga 50 peratus di atas harga pasaran. Mereka meminta lebih daripada 2 euro, manakala puncak kilowatt kini sekitar 1.30 Euro,” katanya. Oleh itu, disarankan untuk melihat apa yang telah disedari oleh pemasang pada masa lalu dan adakah dia mendapat Ulasan yang baik.