Semua terpelihara kerusi Orang-Orang dengan penolakan mendalam” darurat ” di wilayah Mapudungun

17 kerusi reserved bagi orang-orang dalam Perlembagaan Konvensyen mengeluarkan deklarasi bersama, mengungkapkan mereka yang mendalam penolakan keadaan darurat yang macrozone selatan dan wallmapu diisytiharkan pada 12 oktober – hari peringatan kepada orang-orang korban pembunuhan penaklukan – oleh delegitimized kerajaan Sebastian Piñera.

Mereka mengecam langkah ini tidak akan menyumbang untuk menyelesaikan konflik dipasang oleh Chile Negeri “” yang jauh dan sejarah baru-baru ini memberikan kita sedih kepastian apa yang akan terjadi. Penempatan angkatan Bersenjata sebagai ungkapan monopoli negeri kekerasan, hari ini seolah-olah seperti yang mengganggu manuver (…) Di samping itu, ia adalah tindak balas ke persatuan perniagaan yang keuntungan dari perampasan yang Wallmapu.”

“Kami membuat awam panggilan untuk rakyat, untuk berada dalam keadaan berjaga-jaga dan amerika di wajah baru mungkin pelanggaran hak asasi manusia, dan untuk mencegah tindakan kriminal yang buruk kerajaan Sebastian Piñera, dari siapa kita permintaan pengunduran dirinya.”

Kemudian kenyataan:

TIDAK ADA KEADAAN DARURAT DI WALLMAPU

PERNYATAAN PUBLIK

17 kerusi reserved bagi orang-orang dalam Perlembagaan Konvensyen mengaku kepada negara dan pendapat umum antarabangsa kami yang mendalam penolakan darurat selatan macrozone dan wallmapu diisytiharkan ini, 12 oktober – hari peringatan kepada orang-orang korban pembunuhan penaklukan – oleh delegitimized kerajaan Sebastian Piñera.

Sejak awal kami bekerja sebagai konstituen wakil orang-orang dan budaya, kami telah didorong tindakan dan dipanggil untuk akhir penindasan sosial bantahan, yang demiliterisasi Wallmapu, dan pemulihan syarat-syarat perdamaian yang mengutamakan perlu untuk mencapai perlu dialog politik. Hari demi hari kita bekerja untuk yang menyeluruh, antara budaya dan jangka panjang penyelesaian, untuk bertanggungjawab alamat bersejarah hutang untuk orang-orang. Bagaimanapun, kerajaan telah memutuskan untuk mengenakan sekali lagi, peluang dan tanpa mengukur akibatnya, keadaan perlembagaan kecemasan yang hanya akan memperdalam sejarah luka, lingkaran kekerasan dan ketenteraan di Wallmapu.

Kita mengutuk langkah ini tidak akan menyumbang untuk menyelesaikan konflik dipasang oleh Chile Negeri yang jauh dan sejarah baru-baru ini memberikan kita sedih kepastian apa yang akan terjadi. Penempatan angkatan Bersenjata sebagai ungkapan monopoli negeri kekerasan, hari ini seolah-olah mengalihkan manuver perlembagaan tuduhan yang akan disampaikan terhadap Presiden Sebastian Piñera, karena latar belakang pada serasi rundingan di Dominga hal, yang dibuat terkenal oleh kebocoran “Pandora Kertas”, di mana dia akan diinvestigasi untuk jenayah cukai dan rasuah sebelum mahkamah keadilan. Di samping itu, ia adalah tindak balas ke bisnis persatuan yang keuntungan dari perampasan yang Wallmapu.

Ia adalah perlu bimbang bahawa wakil-wakil pemerintah Chili tidak mempunyai keupayaan untuk membaca politik skenario dan membuat keputusan di ketinggian yang diminta oleh masa yang bersejarah ini. Beberapa hari sebelum ulang tahun baru popular pemberontakan yang membawa semasa konstituen proses, dan setelah kematian malang yang hak asasi manusia pemerhati ketika dia masih dalam menyokong kerja yang Mapudungun mobilisasi, ia seolah-olah kita itu deklarasi ini keadaan darurat adalah sebuah provokasi untuk orang-orang. Ini adalah politik ralat yang hanya akan memperburuk konflik yang Chile Negeri telah dipasang di wilayah kami dan tidak akan menyelesaikan sejarah hutang, keselamatan masalah atau masalah asas.

Negeri ini mempunyai kewajipan untuk menjamin keselamatan penduduk dan untuk menyiasat cekap mungkin kejahatan, tapi dalam rangka menghormati hak asasi manusia dan dengan cara dengan kerosakan ia bertujuan untuk mengelakkan. Dalam hal ini, ia adalah penting yang Chile negeri begin jalan menghormati dan penebusan bagi politik dan wilayah hak-hak semua asal bangsa-bangsa, sebagai satu tak terhindarkan keperluan untuk konstituen proses yang akhirnya demokratik Chile. Kita tidak akan mentolerir re-mengancam nyawa kami adik-beradik dan saudara-saudara di tangan angkatan Negeri.

Nagasaki Francisca Linconao Huircapán, Mapudungun Konstituen

Elisa Loncón Antileo, Mapudungun Konstituen

Natividad Llanquileo Pilquimán, Mapudungun Konstituen

Rosa Catrileo Kami, Mapudungun Konstituen

Adolfo Millabur Ñancuil, Mapudungun Konstituen

Victorino Antilef Ñanco, Mapudungun Konstituen

Alexis Caiguan Ancapan, Mapudungun Konstituen

Margarita Vargas Lopez, Kawaskar Konstituen

Lidia Dalam Wakil, Konstituen Yagán

Luis Jiménez Caceres, Aymara Konstituen

Isabel Godoy Monardez, Konstituen M

Eric Chinga Ferreira, Diaguita Konstituen

Isabella Mamani, Konstituen Aymara

Tiara Aguilera Hei, Konstituen RapaNui

Felix Galleguillos Aymani, Konstituen Lickanantay-Atacameño.

Wilfredo Bacian, Quechua Konstituen.

Fernando Tirado, Chango Konstituen.

Tinggalkan Balasan