Segala-galanya perlu pergi untuk peralihan tenaga: pengeluar minyak ketiga terbesar OPEC mahu meningkatkan kapasiti pengeluaran dengan ketara

Abu Dhabi National Oil Co., syarikat minyak negara, kini bertujuan untuk meningkatkan pengeluaran minyak mentah kepada 5 juta tong sehari (bpd; tong sehari) menjelang 2025. Menurut sumber yang dipetik oleh Laman berita Bloomberg, rancangan asal adalah untuk mengalihkan tarikh sasaran dari 2030 ke 2027, sebelum bersetuju pada 2025.

ADNOC menghasilkan bahagian terbesar minyak UAE, dan negara ini merupakan pengeluar ketiga terbesar di OPEC, selepas Arab Saudi dan Iraq.

Peningkatan pengeluaran itu tetap bercita-cita tinggi kerana UAE meletakkan 3.4 juta bpd di pasaran pada bulan Ogos. Ia pasti akan meningkatkan kos pengeluaran pelbagai projek minyaknya, yang telah dianggarkan berbilion-bilion dolar untuk ini, tapak Perniagaan Business Insider menunjukkan.

“Kurangnya mencemarkan minyak”
Pada masa yang sama, Abhu Dhabi cuba meneutralkan pelepasan karbonnya menjelang 2050, menurut Bloomberg.

Negara Timur Tengah melakukannya sebahagiannya dengan melabur dalam tenaga suria dan bahan bakar hijau lain, seperti hidrogen. Di samping itu, ia telah meletakkan harapan besar pada teknologi seperti penangkapan karbon. Juga, akses mudah rizab minyaknya harus memastikan bahawa mentahnya adalah” salah satu yang paling mencemarkan ” untuk mengekstrak dari tanah.

Seperti Arab Saudi, Emirates melihat Petroleum menguasai pasaran tenaga untuk beberapa waktu yang akan datang. Sebagai contoh, Abu Dhabi telah menyatakan bahawa permintaan minyak akan tetap tinggi dalam beberapa dekad yang akan datang dan pengeluar utama mesti melabur dalam penerokaan untuk mengelakkan kekurangan masa depan.

Harga: turun atau naik?
Pegawai kerajaan Arab Saudi memberi amaran awal tahun ini bahawa harga minyak mentah boleh meningkat lagi jika kerajaan Barat dan syarikat tenaga bergerak terlalu cepat dengan peralihan tenaga. Bahan bakar fosil perlu digunakan selama beberapa dekad yang akan datang.

Dengan harga minyak itu, ia tiba – tiba jatuh-terutamanya berbanding dengan ledakan awal tahun ini. Sebagai contoh, harga setong minyak Brent, harga rujukan Eropah, kini 91.77 Dolar. Satu tong minyak WTI Amerika pergi ke kaunter untuk $ 85.50. Keraguan mengenai pertumbuhan ekonomi global mendorong harga minyak turun. Kedua-dua IMF dan Bank Dunia menyatakan kebimbangan mengenai ekonomi global minggu lepas.