Rakyat amerika Museum Seni Mengumumkan Hadiah dari KAWS William Edmondson Martha dan Mary

Kaum Amerika Museum Seni (AFAM) telah mengumumkan berjanji hadiah patung oleh artis Amerika William Edmondson (1874, Davidson County, Tennessee—Tahun 1951, Nashville, Tennessee). Patung telah ditawarkan ke Museum untuk menghormati AFAM ini ulang tahun ke-60 oleh Brian Donnelly (a.k.a. KAWS), seorang artis, pengumpul, dan ahli Museum dari dewan pengurus Yayasan.

Kerja mungkin lama hilang Martha dan Mary patung, yang terakhir dilihat secara terbuka di pameran Trois siècles d seni untuk États-Unis (“Tiga Abad Amerika Seni” atau “Seni Amerika 1609-1938), dianjurkan oleh Museum of Modern Art (MoMA) di jemputan Kerajaan perancis untuk Musée du Jeu de Paume dari Mungkin untuk bulan julai tahun 1938. 84 tahun kemudian, patung yang akan dipaparkan lagi di AFAM pameran Ramai orang, yang akan buka pada bulan januari 21, 2022.

“Sejak awal tahun 1960-an, Rakyat Amerika Museum Seni telah diperjuangkan, belajar, dan diberikan kerja William Edmondson. Malah, pihak Museum monograf pertama pameran adalah Edmondson patung di Mac 1965,” kata AFAM Pengarah dan CEO Jason T. Busch. “Kami berterima kasih untuk KAWS untuk hadiah ini murah hati, yang satu lagi contoh inspirasi sokongan Muzium.”

Awal pemilik tempat kerja, Puan Cornelius N. Kebahagiaan, Jr. (asalnya Zaidee C. Cobb) New York, yang dibeli di dalam konteks yang membuat pameran Patung oleh William Edmondson pada tahun 1937 di MoMA. Suaminya, Cornelius N. Kebahagiaan, Jr., Amerika saudagar, ahli politik, dan seni pemungut, adalah saudara Diraja P. Kebahagiaan, seorang pendiri MoMA. Mereka anak, Anthony Addison Kebahagiaan, milik bekerja sampai kematiannya pada tahun 1991. Patung datang untuk AFAM dan Mr Donnelly dari Anthony Addison Kebahagiaan’ janda, Sally Kebahagiaan.

Selama bertahun-tahun, Martha dan Mary telah dipasang di luar pada Sally Kebahagiaan’ harta di St. Louis, Missouri. Ia baru-baru ini telah menemukan kembali oleh John Foster, seorang pendidik, desainer grafis, dan pemungut, yang menghubungi Dr. Valérie Rousseau, Kurator Kerusi untuk Pameran dan Kurator Seni Brut & Diri Mengajar Seni di AFAM. Sekeping telah diubah, tapi tidak rosak, dengan unsur-unsur alam dan telah dipelihara dan dibersihkan oleh pemelihara Linda Nieuwenhuizen.

“Sebagai pengagum William Edmonson kerja, aku senang patung ini akan mempunyai rumah pada Rakyat Amerika Museum Seni, di mana penonton yang lebih luas mungkin juga menemui kepentingan yang luar biasa ini artis,” kata KAWS.

Mengulas Sally Kebahagiaan: “aku tinggal di New York selama lebih 50 tahun. Pada masa itu, saya tahu Rakyat Amerika Museum Seni juga. Aku gembira dan senang untuk tahu bahwa patung ini akan dipajang di museum. Suami saya dan saya berniat untuk melakukan perjalanan ke New York untuk melihatnya ketika pameran terbuka pada bulan januari.”

Antara Edmondson kegemaran tema dua saudara perempuan, Martha dan Mary. Harper fotografer Louise Dahl-Wolfe (Amerika Serikat, 1895-1989) menjadi berkenalan dengan Edmondson tubuh dari bekerja di sekitar 1936-1937 ketika melawat Nashville dan membawa karya seni untuk perhatian MoMA. Versi Martha dan Mary diperoleh oleh AFAM muncul di salah satu Dahl-Wolfe hubungan cadar, mungkin gambar di Edmondson yard.

“Penemuan semula ini sangat baik Edmondson adalah sebuah cerita yang menarik. Ia akan menjadi perayaan masa untuk menampilkan pada Martha, dan Maria di pameran akan datang Banyak, di mana ia akan menjadi disesuaikan dalam konteks di Edmondson lebih besar himpunan,” kata Dr. Rousseau. “Ini adalah yang utama samping koleksi Muzium. Kami sangat menghargai KAWS’ luar biasa sokongan dan berterima kasih kepada berhasil kerjasama yang dibuat pengambilalihan ini mungkin.”

Program Yang Berkaitan Dengan

Pada tanggal 9, 2021, Brian Donnelly bergabung Valérie Rousseau untuk melihat lebih dekat ke artis kepentingan jelas dalam karya otodidak artis. Lebih lanjut tersedia melalui Muzium web.

Tentang William Edmondson

William Edmondson dilahirkan untuk dahulunya diperbudak bapa di Compton Ladang dekat Nashville, Tennessee. Edmondson awal komisen untuk kubur penanda dan garden. Beliau watak-watak alkitabiah, malaikat, haiwan, pemimpin masyarakat, dan heroes masing-masing diberitahu oleh sindikasi imej di Nashville Amerika Afrika tanah perkuburan.

Edmondson, yang kehilangan rumah sakit pekerjaan di permulaan Besar Kemurungan, mendakwa telah mengalami syurga penglihatan pada awal tahun 1930-an, memetik terpisah suara mengarahkan dia untuk mengumpulkan alat dan mulai bekerja pada sebuah batu nisan. Seperti dia puitis bersaksi: “aku melihat di langit, dan di sana di tengah hari siang hari, Dia digantung di batu nisan keluar bagi saya untuk membuat. Tuhan berikan aku benda ini.”Yang taat ahli Amerika Primitif Baptist Gereja, Edmondson segera mematuhi ini ilahi instruksi. Tidak lama lagi, halaman belakang rumah beliau mulai mengisi dengan batu kapur dan patung-patung batu nisan. Dia sering disebut nya berfungsi sebagai “keajaiban.”

Edmondson kerja adalah subjek AFAM ini 1965 pameran, Kaum Ukiran oleh William Edmondson, dan 2000 pameran Seni William Edmondson.

Tentang Museum Hadiah Seni Kempen

Pada ulang tahun, pihak Museum akan menambah bekerja untuk koleksi seperti yang ia bertujuan untuk hadir inklusif, sendiri, dan bermakna cerita rakyat dan diri mengajar seni melintasi waktu dan tempat. Mulai dari penting objek individu untuk luas koleksi karya seni dan dokumen arkib, sumbangan ini, pemberian wasiat, dan berjanji hadiah akan dipaparkan pada pameran akan datang atau akan tersedia online.

Tentang Rakyat Amerika Museum Seni

Kaum Amerika Museum Seni melibatkan orang-orang dari semua latar belakang melalui koleksi, pameran, penerbitan, dan program utama forum membentuk pemahaman dan penghargaan kaum diri dan mengajar seni melintasi waktu dan tempat. Museum adalah untuk merayakan ulang tahun ke-60 dalam 2021.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.