Maya Zoque Chiapaneca Festival memberi penghormatan kepada Ibu bumi di Mexico

Tuxtla Gutiérrez (Mexico), 14 Oktober – Ada yang tujuh ratus wakil budaya Maya memberi penghormatan kepada ibu bumi hari ini di Maya Zoque Chiapaneca Festival, yang mengambil tempat dari oktober 13 hingga 17 Tuxtla Gutiérrez, ibu tenggara negeri Mexico Chiapas.

Selama 30 tahun, asli Maya tzotziles, zoques, tzeltales, chol dan tojolabales telah berkumpul untuk lima hari dalam acara ini diselenggarakan oleh Majlis Negeri untuk Budaya dan Seni Chiapas.

“Ia merupakan acara di mana simbolik aspek pengetahuan bersatu dengan filsafat kuno. Tujuannya tahun ini adalah hidup bersama dengan Ibu bumi, karena dengan penyakit dan sosial masalah dengan yang kita hidup kita perlu untuk mempertahankan falsafah orang-orang. Dan kami melakukannya melalui muzik, tarian dan upacara,” antropologi Nicolas Huet Bautista, promotor dan budaya pengurus Kerajaan Pusat untuk Bahasa Pribumi, Seni dan Literatur (Celali), memberitahu Efe.

Pemuda penyertaan

Festival ini membolehkan penyertaan orang-orang muda yang telah secara sukarela memperoleh pengetahuan nenek moyang mereka untuk mengelakkan kehilangan tradisi.

“Aku selalu terlibat, aku suka itu. Dan ayah saya mengatakan kepada saya juga pergi (festival), menyiasat, tahu dan menjadi bagian dari itu,” menjelaskan Nereida Sánchez Gomez, seorang penari muda dari Ocozocoautla.

Sebaliknya, Alejandro Burguete, guru dan penari Ocozocoautla, berkata bahawa ia adalah yang paling penting bahwa pemerintah terlibat dalam pembiayaan projek yang membolehkan pemeliharaan popular ungkapan, seperti musik.

“Sones mewakili ritual sebahagian daripada yang dicetak musik di pesta. ( … ) Di Ocozocoautla kita ada 7 tarian tradisional dan banyak sones untuk beberapa orang-orang kudus aksara atau, “dia berkata”

Untuk Jorge Hernández, penari kota San Fernando, itu pilihan untuk budaya penyelamat adalah pemuda, dan untuk alasan ini dia menghargai bahwa ini adalah tepat termuda yang dinilai festival.

Beberapa aktiviti

Di tengah-tengah yang lain sukar tahun untuk dunia kerana wabak, festival ini adalah siaran dalam hibrid format, urusan untuk membuka ruang untuk orang yang punya akses ke budaya.

Walaupun wabak, anak muda dan orang dewasa datang bersama-sama hari ini di pertandingan – yang diadakan kebanyakannya di ruang terbuka untuk menikmati musik, tarian, upacara, persidangan, anak-anak bengkel, video proyeksi dan puisi dan naratif pertunjukan.

Ada juga ruang untuk persidangan dan bengkel dengan topik seperti penciptaan sastera, ruang suci, penghuraian reed seruling, mengamalkan budaya dan dialog dengan ibu bumi melalui sinematografi bahasa.

Program ini juga menawarkan tarian tradisional seperti rusa, parachicos atau zapateados, serta k kedalam tajimol karnival Chenalhó dan penyertaan drum dan peluit band, drum dan sones, antara lain banyak kebudayaan.

Yang peresmian bertanggung jawab dalam sebuah upacara tradisional dengan doa dan muzik tzotziles San Juan Chamula.

Menurut paling baru-baru ini banci 2020, Mexico telah lebih dari 7.3 juta pembesar suara yang asli bahasa, kira-kira 6 % penduduk, kebanyakannya tertumpu di amerika selatan Oaxaca, Chiapas, Yucatán, Guerrero dan Quintana Roo.

Orang-orang asli terus berjuang hari ini terhadap pembuangan dan peminggiran mereka mengutuk oleh Negeri Mexico.

Tinggalkan Balasan