Makanan dan tenaga memandu kebanyakan kenaikan harga

Menurut data hari ini dari Pejabat Statistik Republikan, inflasi memperlahankan pertumbuhan bulanan kepada 0.4 peratus pada bulan Disember, berbanding dengan Disember 2020. ini berjumlah 7.9 peratus. Purata inflasi tahunan pada tahun 2021. itu adalah empat peratus.

Kelembapan inflasi keseluruhan secara bulanan adalah hasil penurunan harga sebanyak 1.1 peratus untuk makanan yang tidak diproses, manakala harga buah segar menurun sebanyak 4.8 peratus, daging segar sebanyak 0.7 peratus dan sayur-sayuran segar sebanyak 0.5 peratus berbanding November, menurut siaran akhbar NBS mengenai statistik inflasi terkini.

NBS menyatakan bahawa tiga perempat daripada inflasi tahunan sebanyak 7.9 peratus pada bulan Disember masih disebabkan oleh pergerakan harga makanan dan tenaga, iaitu kategori yang tidak dapat mempengaruhi dasar monetari secara langsung.

Harga produk yang tidak diproses meningkat sebanyak 20.9 peratus tahun ke tahun pada bulan Disember, manakala harga produk yang diproses meningkat sebanyak lapan peratus tahun ke tahun.

Kenaikan harga makanan antara tahun yang tinggi disebabkan oleh tindakan beberapa faktor – kenaikan harga makanan dunia, kemarau, kos pengeluaran yang lebih tinggi, dan juga tahap harga yang sangat rendah pada tahun 2020. oleh kerana kekurangan sebahagian besar permintaan, mereka diperuntukkan dari bank Pusat.

Harga makanan yang diproses terus meningkat, tetapi pada kadar yang lebih perlahan daripada bulan-bulan sebelumnya, yang juga menyumbang kepada tindakan pemerintah Serbia mengenai sekatan harga pada bahan makanan asas.

Risiko Global dan dalaman
Mereka menambah bahawa risiko yang berkaitan dengan inflasi dalam tempoh yang akan datang terutamanya berkaitan dengan turun naik harga produk pertanian utama, harga tenaga global, kelajuan pemulihan ekonomi global dan tempoh masalah dalam rantaian bekalan global.

Apabila ia datang kepada risiko dalaman, inflasi sebahagian besarnya bergantung kepada keputusan musim pertanian yang akan datang, yang untuk tujuan ramalan dianggap berada pada tahap purata. Ini menunjukkan sedikit peningkatan dalam pengeluaran pertanian berbanding tahun 2021. satu tahun yang lebih lemah daripada purata disebabkan oleh kemarau, menurut siaran akhbar NBS.

Harga tenaga terhenti setiap bulan pada bulan Disember, berbanding Disember 2020. terdapat lebih banyak sebanyak 13.4 peratus. Pergerakan mereka sebahagian besarnya disebabkan oleh faktor global, terutamanya kenaikan harga minyak dunia, yang juga menyebabkan kenaikan harga produk petroleum di pasaran domestik (23.5 peratus tahun ke tahun pada bulan Disember).

NBS menyatakan bahawa pengurangan tekanan inflasi akan menyumbang kepada keputusan Kerajaan Serbia untuk membenarkan perusahaan menjelang akhir bulan Jun 2022. mereka membeli elektrik pada terma yang lebih baik daripada keadaan pasaran.

Apabila ia datang kepada inflasi teras tahunan (yang tidak termasuk harga makanan, tenaga, alkohol dan rokok), yang mungkin dipengaruhi oleh langkah-langkah dasar monetari, ia juga jauh lebih rendah daripada inflasi keseluruhan pada bulan Disember, dan 3.5 peratus.

Pada tahun 2021. pada asas tahunan, inflasi teras secara purata turun naik pada 2.3 peratus. Mengekalkan inflasi teras pada tahap yang rendah dan stabil menyumbang kepada kestabilan relatif jangka panjang Kadar pertukaran, yang merupakan penanda kestabilan harga dan akan dikekalkan dalam tempoh yang akan datang.

“Pada akhir tahun ini, kami menjangkakan inflasi tahunan bergantung kepada sasaran pusat sebanyak tiga peratus, memandangkan asas yang tinggi pada tahun 2021. pada akhir tahun ini, terdapat kemungkinan bahawa inflasi keseluruhan juga akan dijumpai di bahagian bawah julat sasaran tiga peratus ditambah/tolak 1.5 peratus,” kata NBS.

Tinggalkan Balasan