Liputan vaksinasi dinamik terhadap Covid-19 menurun dari 81 hingga 67%: pakar memberi amaran mengenai peningkatan risiko kemasukan ke hospital dan kematian yang dapat dicegah

Pasukan ICOVID Chile, sebuah inisiatif yang diketuai oleh University of Chile, Pontifical Catholic University of Chile dan University of Concepci Acocn, menyampaikan laporannya nombor 79 dengan data dan analisis dimensi yang dicadangkan untuk memantau pandemik di negara ini, dengan maklumat yang diperoleh sehingga minggu kedua Mei 2022, disediakan melalui perjanjian dengan Kementerian Kesihatan dan Kementerian Sains, Teknologi, Pengetahuan, dan Inovasi.

Dalam laporan bulanan baru ini, para penyelidik terperinci bahawa pada bulan April anggaran jumlah yang dijangkiti setiap 100 ribu penduduk di seluruh negara menunjukkan penurunan yang berterusan, bermula pada nilai sekitar 16.3 pada minggu pertama dan mencapai 10.1 pada minggu keempat. Walau bagaimanapun, di peringkat serantau ia menunjukkan variasi. Semasa di Utara, selama dua minggu terakhir, trend mulai berubah dengan sedikit peningkatan, di tengah dan selatan negara ini trend tetap menurun, hanya meningkat kemudian di kawasan selatan yang melampau.

Ini adalah bagaimana Rantau Magallanes membentangkan nilai anggaran yang paling membimbangkan, di atas nilai 20 dan dengan peningkatan dalam dua minggu yang lalu. Kawasan-kawasan dengan penduduk terbesar seperti Metropolitan, Valparaiso dan Biob Bioso menunjukkan trend menurun pada bulan April, menandakan trend di seluruh negara. Walau bagaimanapun, pada minggu pertama bulan Mei semua wilayah menunjukkan peningkatan dalam anggaran jumlah yang dijangkiti setiap 100 ribu penduduk, mencapai nilai kebangsaan sebanyak 13.6.

Bagi pihaknya, kadar penghantaran di seluruh negara kekal di bawah 1.0, menunjukkan pembendungan dalam penyebaran penularan, tetapi dengan trend dalam dua minggu terakhir bulan April ke atas untuk mencapai 0.9. Di peringkat tempatan, dan selaras dengan kenaikan yang dibentangkan di utara negara mengenai bilangan yang dijangkiti setiap 100 ribu penduduk, kawasan dari Atacama ke utara dan di selatan yang melampau menunjukkan peningkatan dengan kadar penghantaran dianggarkan pada 1.0.

Peningkatan yang ditunjukkan dalam beban di seluruh negara pada minggu pertama bulan Mei selaras dengan peningkatan anggaran pembiakan berkesan pada minggu itu. Di peringkat kebangsaan, ia mencapai nilai anggaran 1.1 dan dengan anggaran nilai 1 atau lebih tinggi di semua rantau di negara ini, yang sekali lagi menunjukkan perkembangan virus.

Sebelum peringkat, jurutera dan Naib Rektor untuk penyelidikan dan Pembangunan Universiti Concepci ini, dalam panggilan untuk berhati-hati. “Trend menurun dalam anggaran yang dijangkiti setiap 100 ribu penduduk dan penyebaran berkesan mula membalikkan trend menurun mereka dari minggu kedua bulan April dan mengesahkan kenaikan ini pada minggu pertama bulan Mei. Ini memungkinkan untuk meramalkan gelombang baru – kami berharap lebih kecil-dalam evolusi penyebaran virus itu, jadi panggilan kepada penduduk adalah mengambil langkah berjaga-jaga,” kata Rodr Actualguez.

Dalam keadaan yang sama, ahli epidemiologi dan akademik Fakulti Perubatan Universiti Katolik Pontifikal Chile, Paula Margozzini, menekankan bahawa ada angka yang membimbangkan, terutama yang berkaitan dengan vaksinasi. “Liputan vaksinasi nasional yang dinamik menunjukkan penurunan progresif dari maksimum 81.2% yang dicapai pada 17 Mac hingga 67.1% pada 5 Mei. Angka-angka ini membimbangkan kerana, dalam menghadapi wabak baru, hospitalisasi dan kematian yang boleh dicegah mungkin berlaku. Seruan kepada penduduk adalah untuk mengikuti vaksinasi penggalak, meneruskan pencucian tangan, pengudaraan dan penggunaan topeng,” kata Margozzini.

Bagi penunjuk ujian, positif pada bulan analisis-yang mewakili pecahan ujian PCR atau antigen yang dilakukan yang positif – menunjukkan bahawa di peringkat kebangsaan ia menurun secara berterusan dari 10.2% (warna merah di lampu isyarat Icovid Chile) kepada 5.9% (warna Oren).

Berikutan dengan jumlah ujian (PCR) per seribu penduduk, laporan menunjukkan bahawa secara nasional ia menurun dari 14.81 pada awal bulan menjadi 9.22 tiga minggu kemudian, diikuti dengan sedikit peningkatan menjadi 9.34 pada minggu terakhir bulan April. Di peringkat serantau, trend menurun yang sama dengan pemulihan kecil pada akhirnya adalah utama, tetapi empat wilayah juga mencatatkan penurunan pada minggu lepas: Atacama (turun dari 19.69 ke 12.94), Metropolitana (turun dari 11.90 ke 6.75), O’higgins (turun dari 11.78 ke 6.32) dan Biob Biob (turun dari 17.79 ke 11.25).

“Tafsiran siri masa dalam kadar ujian PCR dan positif harus berhati-hati kerana fenomena ujian telah berubah, ciri-ciri penduduk yang hari ini melakukan PCR mungkin tidak dapat dibandingkan dengan tahun-tahun sebelumnya (contohnya, disebabkan oleh perubahan dalam kebarangkalian diagnosis yang diperkenalkan oleh penggabungan antigen ujian rumah atau dengan pengubahsuaian dalam definisi kes)”, pose dan penyelidik dalam laporan itu.

Dari segi kebolehkesanan, penunjuk perundingan awal –yang merekodkan perkadaran orang yang mempunyai lawatan perubatan dalam masa dua hari atau kurang sejak saya memulakan gejala– menunjukkan peningkatan yang berterusan mencapai maksimum 80% pada bulan Mac, walaupun prihatin pada penurunan kepada 67% pada minggu ketiga bulan April, dengan angka pencapaian kecil di rantau Metropolitan (60%) dan yang terbesar di Arica (89%).

Berikutan peratusan ujian makmal yang dilaporkan kepada Kementerian Kesihatan dalam sehari atau kurang dari perundingan perubatan, dihargai bahawa, dalam tempoh enam minggu yang lalu, penunjuk ini terus meningkat secara nasional, mencapai 95% pencapaian pada akhir bulan April, mengekalkan warna hijau di lampu isyarat Icovid Chile di semua wilayah. Nilainya berkisar antara 86% di Coquimbo hingga 100% di Arica dan Parinacota.

Sebaliknya, pengesahan kes awal-yang ditakrifkan sebagai bahagian orang simptomatik yang disyaki hasil makmalnya dilaporkan kepada pihak berkuasa kesihatan dalam masa tiga hari dari tarikh permulaan gejala – meningkat menjadi puncak yang mencapai 86% di seluruh negara pada pertengahan Mac dan kemudian menurun sedikit menjadi 83% hingga pertengahan April. Angka terkini yang tersedia untuk bulan April menunjukkan pencapaian lebih daripada 80% di kebanyakan kawasan yang tinggal di hijau, kecuali Tarapac video, Coquimbo dan Araucan video dalam oren. Nilai tertinggi dikekalkan di Arica dan Parinacota (97%).

Begitu juga, laporan menunjukkan bahawa pada bulan April kapasiti hospital di seluruh negara mengalami penurunan kecil dari 85.85% (warna merah) pada minggu awal, menjadi 84.50% (warna oren) pada minggu terakhir, dengan minimum 83.21% pada minggu kedua. Di peringkat serantau, bagaimanapun, Terdapat trend yang berbeza. Walaupun pada minggu awal empat wilayah memiliki indikator berwarna merah dan enam hijau, pada minggu terakhir ada enam wilayah dengan merah dan enam dengan hijau.

Tinggalkan Balasan