Kuasa angin luar pesisir masih akan kuasa kekayaan Monarki British

Monarki British kini boleh bergantung kepada subsidi negeri sebanyak 86.3 juta pound setahun. Walau bagaimanapun, semakan rasmi belanjawan itu sedang dijalankan. Mulai april tahun depan, formula baru akan diperkenalkan.

Sejumlah sumber dalam pemerintah UK telah menunjukkan kepada surat kabar bahawa mereka ingin memastikan bahawa semakan ini akan memungkinkan imbuhan yang bertanggungjawab dan seimbang.

Crown domain
Pembiayaan British Royal household dilakukan, antara lain, dengan sebahagian daripada keuntungan Crown Estate, institusi yang menguruskan tanah awam crown. Hasilnya, antara lain, dari melesenkan penggunaan tanah yang dipegang oleh mahkota Britain.

Ini termasuk kawasan perairan wilayah, yang meluas hingga jarak 12 batu nautika di lepas pantai Britain. Nilai portfolio Maritim itu kini dianggarkan pada 5 bilion. Ini sebahagian besarnya disebabkan oleh permintaan pajakan untuk turbin angin luar pesisir.

“Kajian semula pembiayaan monarki British akan mengambil kira pendapatan tambahan yang signifikan yang boleh dijangkakan dalam fasa berikutnya tenaga angin luar pesisir untuk domain mahkota,” tegas sumber kepada Kerajaan British. Projek-projek tersebut boleh membawa Domain Mahkota British beberapa ratus juta pound setiap tahun.

Sebelas tahun yang lalu, di United Kingdom, pembiayaan monarki telah diperbaharui buat kali terakhir. Dengan berbuat demikian, senarai orang awam digantikan oleh subsidi berdaulat. Pada tahun pertama, pemberian 31 juta pound diperuntukkan untuk pembayaran kos kakitangan, perjalanan rasmi dan kos rumah tangga diraja.

Walau bagaimanapun, yuran tahunan kini telah meningkat kepada 51.8 juta, ditambah dengan 34.5 juta untuk kerja pemulihan di Istana Buckingham, yang dijangka mengambil masa satu dekad.

Pengecualian
Geran berdaulat ditubuhkan setiap tahun oleh Jawatankuasa pemegang amanah, yang merangkumi Perdana Menteri Britain dan juga Menteri Kewangan. Yuran tahunan tidak boleh dikurangkan. Perubahan dalam undang-undang akan diperlukan untuk ini.

Di samping itu, Keluarga Diraja Britain juga menikmati keuntungan yang dihasilkan oleh Duchies of Lancaster dan Cornwall. Duchies dikecualikan daripada cukai pendapatan korporat. Raja Charles juga tidak dikehendaki membayar cukai warisan.

Pengarang David McClure, dalam bukunya ‘The Queen’s True Worth’, sebelumnya menunjukkan bahawa negara Britain membiayai monarki dengan dua cara. “Pertama sekali, terdapat pembiayaan yang jelas, tetapi di samping itu, kerajaan juga menahan diri daripada cukai ke atas kekayaan peribadi kerajaan,” kata McClure pada masa itu.

Penulis memahami bahawa pengecualian dari cukai menyebabkan pembiayaan monarki menyebabkan keributan lebih sedikit daripada yang diharapkan. Lagipun, sokongan negara kepada monarki akibatnya kelihatan kurang luas daripada yang sebenarnya.

Ahli politik Norman Baker, yang duduk untuk Demokrat Liberal di Parlimen Britain, mengumumkan dalam surat kepada Pejabat Audit Nasional Britain bahawa dia telah meminta tinjauan menyeluruh mengenai subsidi berdaulat.

Baker, pengarang ‘ dan apa yang anda lakukan? bercakap mengenai keluarga diraja Britain, Dia menunjukkan bahawa pendapatan dari lesen untuk kincir angin luar pesisir akan meningkatkan kekayaan monarki.