Krisis tenaga membahayakan industri kereta elektrik. Bosch: “kami tidak mempunyai alternatif untuk ditawarkan”

Pengeluaran bateri EV bergantung kepada hanya satu sumber bahan api: bateri litium. Bahan mentah yang sangat penting untuk industri kereta elektrik dan sangat menentukan harga kos bateri EV. Sekarang bahawa bahan mentah ini, seperti kebanyakan orang lain, telah meroket, industri automotif telah menggigit gigi selama beberapa bulan.

Lima hingga dua belas
Menurut Markus Heyn, ketua perkhidmatan mobiliti untuk syarikat Alat Ganti Kenderaan Bosch, ia adalah lima hingga dua belas untuk industri automotif. “Kami sedang melihat akibat kekurangan gas untuk Jerman dan Eropah kerana kami telah menyediakan terlalu sedikit alternatif,” kata Heyn dalam edisi Isnin Stutgarter Zeitung. “Mereka ada di sana, tetapi memerlukan masa,” tambahnya.

Ketidakpastian yang berterusan di sekitar Ukraine-Rusia bermakna industri perlu mencari alternatif untuk menampung kos bateri yang semakin meningkat. “Dalam industri automotif, kita perlu mengambil kesempatan ini untuk bertanya kepada diri sendiri apa yang boleh kita lakukan jika terdapat terlalu sedikit sel bateri,” katanya.

Kos bateri EV membentuk sebahagian besar daripada kos pengeluaran kereta elektrik. Meningkatkan teknologinya, setakat ini, biasanya menghasilkan keuntungan kecekapan tahunan. Pertumbuhan eksponensial yang, bagaimanapun, ditahan sejak pencerobohan ke Ukraine yang menyebabkan kenaikan kos bahan mentah. Sektor sekarang mesti mencari jalan keluar untuk ini.

Jalan keluar
Alternatif bateri yang dipertimbangkan termasuk sel bahan bakar yang menggunakan hidrogen dan oksigen untuk menggerakkan motor elektrik. Trak jarak jauh telah menggunakan infrastruktur itu untuk beberapa waktu sekarang, dan ia akan sangat sesuai sebagai “tulang belakang untuk bekalan kereta penumpang,” menurut Heyn.