Kementerian Kebudayaan bertemu dengan asli masyarakat untuk menangani gangguan oleh pengedar dadah

Kementerian Kebudayaan Peru (Mincul) berkata dalam kenyataan bahawa ia bertemu dengan wakil Kakataibo Amazonian etnik kumpulan untuk meyakinkan mereka komitmen untuk menyediakan pertahanan untuk masyarakat mereka dari pengedar dadah yang menyerbu wilayah mereka.

“Dari rumah pendeta Kementerian Kebudayaan kita mempunyai komitmen untuk mempertahankan mereka. Kita akan pergi ke saluran permintaan yang hari ini (16 oktober) telah menunjukkan kepada kami dan kami akan melaksanakan intersectoral bekerja untuk alamat mereka, karena ini melibatkan beberapa aktor,” kata Menteri Kebudayaan, Gisela Ortiz, untuk wakil Orang Persekutuan Kakataibo Masyarakat (Fenacoka).

Wakil-wakil Fenacoka tiba minggu ini dalam Lima modal untuk permintaan dari pihak berkuasa jaminan terhadap perdagangan narkoba mafia yang menyerang wilayah mereka untuk memasang lapangan terbang kecil dan makmal untuk mengeluarkan kokain.

Fenacoka telah dikecam bahawa antara bulan April tahun 2020 dan julai tahun ini, empat pemimpin terbunuh oleh pengedar dadah untuk mempertahankan wilayah mereka.

Ketua Mincul berkata utama permintaan Kakataibo tertumpu pada undang-undang keamanan wilayah mereka dan perlindungan pemimpin mereka, isu-isu yang perlu ditangani “segera dan intersectorally.”

Tinggalkan Balasan