Jumlah kes cacar monyet yang didaftarkan di United Kingdom meningkat

Agensi Keselamatan Kesihatan UK (UKHSA) mengesahkan pada hari Rabu bahawa dua kes tambahan telah direkodkan berkaitan dengan jangkitan virus yang dikenali sebagai cacar monyet, membawa kepada sembilan bilangan orang yang didiagnosis dengan penyakit ini sejak 6 Mei.

Institusi itu menjelaskan bahawa satu kes dikesan di bandar London dan yang lain di tenggara England.

“Dua kes terakhir tidak mempunyai hubungan perjalanan ke negara di mana cacar monyet adalah endemik, jadi mungkin mereka mendapat jangkitan melalui penghantaran masyarakat,” kata UKHSA.

Sepanyol telah mengesan lapan kes yang disyaki dijangkiti cacar monyet, semuanya di Komuniti Madrid, walaupun mereka masih menunggu ujian genetik untuk mengesahkannya.

Penemuan itu diketahui selepas Portugal mengesahkan tiga kes pada hari Selasa, ketika menyiasat hampir dua puluh kemungkinan positif. United Kingdom adalah negara Eropah pertama yang memberi amaran mengenai kes pada 7 Mei dan kemudian mengesahkan adanya wabak dengan tujuh orang terjejas.

Monyet monyet adalah jangkitan zoonotik, iaitu tipikal haiwan, khususnya, tikus, tetapi itu boleh ditularkan kepada manusia, dan itu telah endemik ke Afrika sejak pertama kali dikesan pada tahun 1970.

Gejala-gejalanya termasuk ruam, demam, sakit kepala, sakit otot dan keletihan. Dalam kebanyakan kes, ia berlaku sebagai penyakit ringan, berlangsung antara dua hingga empat minggu, walaupun kadang-kadang penyakit serius dan kemasukan ke hospital boleh berlaku. Pada masa ini tidak ada vaksin atau rawatan dan penularannya dari orang ke orang dianggap terhad.

“Tidak mungkin ia akan mempunyai transmisi yang penting, tetapi kami tidak dapat memerintahnya,” kata Pengarah Pusat Penyelarasan untuk peringatan kesihatan dan kecemasan Sepanyol, Fernando Sim Accomasn, dalam kenyataan kepada media di I International Pandemic Management Summit yang diadakan di Valencia, menurut pelbagai media nasional.

Tinggalkan Balasan