Jerman berminat di Mexico lithium pelaburan

Mexico City, Mexico. Syarikat jerman ACI Kumpulan diungkapkan kepada pemerintah federal minat untuk melabur dalam lithium, setelah salah satu dari anak-anak menyimpulkan perjanjian dengan pentadbiran Evo Morales, pada tahun 2018, untuk industrialisasi mineral.

Eksekutif Eropah syarikat membuat pernyataan langsung kepada pegawai Kementerian Ekonomi dan Mexico Geologi.

Rekod pertemuan tertutup telah dilihat di dalam “Komisi Laporan”, yang disediakan oleh Flor de María Harp Iturribarría, ketua pengarah Mexico Geologi.

Menurut laporan, eksekutif bertemu dengan kemudian Setiausaha Ekonomi, Graciela Márquez, untuk hadir cadangan mereka.

Mexico disampaikan komitmen untuk jerman firma
Dalam dialog, diadakan di Mexico City, pada januari tahun 2020, Mexico berkuasa meletakkan di atas meja beberapa komitmen yang syarikat-syarikat di sektor perlombongan perlu memenuhi untuk bekerja di Mexico.

Menurut dokumen ini, bagi pihak jerman syarikat ACI Kumpulan hadir:

Stefan Kosel, Jualan pengurus, dan ahli geologi Michael Biste.
Walaupun kedua muncul terdaftar sebagai wakil syarikat, terdapat catatan itu sebelum dia melayani sebagai kehormat konsul Jerman di Santa Cruz, Bolivia.

Dia juga berbunyi: Lithium, negara harta: AMLO pada Elektrik Pembaharuan
Kosel, untuk nya bagian, akan disampaikan sebagai ketua Jualan dan Strategik Pembangunan Perniagaan di Amerika Selatan, dan juga dikenal sebagai Pengurus besar Acisa, usaha sama dicipta oleh syarikat antara jerman ACI Sistem dan milik Yacimientos de Litio Bolivianos (YLB).

On October 1, Presiden Andres Manuel Lopez Obrador dihantar Kongres inisiatif untuk melarang penghantaran swasta konsesi eksploitasi lithium.

Empat hari kemudian, dia bilang dia punya informasi yang asing mempunyai kepentingan di Mexico lithium.
ACI Kumpulan berjaya untuk mengakses Bolivia
Pada tahun 2018, Bolivia memilih ACI Kumpulan untuk situ lithium, termasuk pemasangan bateri kilang, untuk tujuan eksport ke Eropa.

Syarikat yang telah dipilih untuk bekerja dengan milik YLB-dengan kepentingan 51 peratus untuk kerajaan dan 49 persen untuk swasta-untuk industrialize bijih bersama-sama.

Bagaimanapun, kekacauan dan post-raya konflik di Bolivia, pada bulan November 2019, perlahan pembangunan proyek.

Setahun kemudian, Evo Morales berkata deposit yang besar litium yang ada di Bolivia mendorong “kudeta” yang memaksa dia untuk meninggalkan negara itu dan menerima perlindungan di Mexico.

Pada bulan Mei tahun ini, Presiden Andres Manuel Lopez Obrador mendedahkan bahawa Mexico menerima nasihat dari Bolivia di eksploitasi lithium.

Tinggalkan Balasan