Hidalgo melaporkan kematian mencurigakan pertama dari hepatitis akut kanak-kanak

Di Hidalgo, Sekretariat Kesihatan Negeri melaporkan kematian anak di bawah umur kerana kemungkinan hepatitis kanak-kanak akut, yang akan menjadi yang pertama disebabkan oleh patologi ini.

Alejandro Efra Bibn Benitez Herrera, ketua unit ini, menjelaskan bahawa ini adalah kes yang mencurigakan kerana masih menunggu pengesahan dari Institut diagnosis dan rujukan Epidemiologi (InDRE).

Kematian pertama yang mungkin disebabkan oleh hepatitis kanak-kanak akut akan sesuai dengan anak di bawah umur dari perbandaran Tulancingo, yang mendapat rawatan dari Hospital La Raza di Mexico City.

Sekretariat kesihatan Hidalgo menjelaskan bahawa terdapat juga sekurang-kurangnya tiga kes lain yang disyaki, kerana terdapat anak kecil dari Tepeji yang juga menunjukkan gejala; namun, diagnosis terakhirnya adalah hepatitis A.

Sementara anak-anak di bawah umur dari perbandaran Zacualtip di bawah umur (2 saudara lelaki dan sepupu), yang berkembang dengan baik di rumah, sedang menunggu hasil INDRE.

Anak di bawah umur dari Tulancingo dipindahkan ke Hospital La Raza di mana dia meninggal; hasil panel viral oleh InDRE masih ditunggu untuk menolak atau mengesahkan hepatitis akut teruk pediatrik yang tidak diketahui asalnya.

Benitez Herrera meminta penduduk untuk berjaga-jaga dengan gejala yang mungkin timbul di bawah umur sejak musim hujan menyokong peningkatan kes hepatitis virus.

Tinggalkan Balasan