Dramatik dan amat besar mega campur tangan Ñuble Sungai di San Fabián de Alico

Di gunung San Fabián de Alico yang Ñuble sungai dilahirkan, sebuah wilayah yang menonjol untuk kekayaan di malaysia dan juga budaya, seperti La vida arriera, bagaimanapun, ia menghadapi bisnis yang serius dan negeri campur tangan (Hidro Ñuble dan Punilla), yang telah menyebabkan dramatik situasi untuk kehidupan banyak orang.

Konstituen untuk 19 Daerah Ñuble Wilayah, Leandro Uribe, dilaporkan dalam sesi Perlembagaan Konvensyen oktober 21: “Pada october 21, 2018…Pada pukul 8 pagi, 80 pegawai polis memasuki cordillera wilayah San Fabián, mereka objektif, untuk memulakan pengusiran keluarga muleteers penduduk tempat itu, itu dispossessing mereka selama-lamanya tanah mereka, ekonomi dan budaya.”

“Sebabnya? Untuk memulakan jahat negeri projek, dipanggil Embalse Punilla, projek yang bertujuan untuk berada di tengah-tengah Ñuble pegunungan, diisytiharkan oleh UNESCO sebagai Biosfer Reserve, banjir 1700 hektar, tak boleh balik mengubah ekosistem tempat, fauna, flora dan masyarakat milik”.

Dia berkata: “malam Itu sama rumah Lilo Lopez dan Ángela Valenzuela akan dimusnahkan, meninggalkan mereka benar-benar di jalan. Manuel anak muda nasib baik pagi itu sebelum ketibaan polis telah meninggalkan dalam arah luar sekolah, beliau akan tidak pernah pulang ke rumah (…) Hari berikutnya, rumah-rumah dan keluarga Iván, Puan Hortensia, Tidak Manuel, Miriam dan Jorge akan menjadi “beruntung””.

Dia juga berkata:”seluruh proses Ini juga ditandai oleh pengepungan dengan pegawai polis yang menghalang saudara-saudara, peguam dan wartawan dari datang untuk menyokong keluarga atau untuk membuat dilihat ini trauma bertindak dihasilkan oleh Chile negeri.”

Invasif projek di San Fabián de Alico

Dalam San Fabián de Alico, di asal Ñuble Sungai, dua projek terlibat dan telah dihasilkan pelbagai kesan. Serbaguna projek “Embalse Punilla” dan hidro tumbuhan “Hidro Ñuble”.

Itu Punilla takungan, adalah sebuah negara projek yang diberikan kepada syarikat itali Astaldi yang terdiri dari yang konkrit dam, 136 meter tinggi dan lebar 500 meter, dengan banjir kawasan 1700 hektar. Ia terletak dalam besen yang Ñuble dan Los Sos sungai, telah diluluskan pada tahun 2010 dan mula beroperasi di tahun 2015 dengan rampasan tanah di mana orang-orang hidup dan pengusiran dilaporkan pada tahun 2018.

Projek itu, bersama-sama dengan penyisihan banyak keluarga petani, kebanyakannya arriera berasal, dari pemusnahan orang-flora dan fauna, juga menghasilkan mendalam perubahan dasar sungai, yang tidak akan hanya menjadi reservoir, tetapi juga sebagai tenaga generator.

Menurut halaman rasmi konsesi MOP; konsesi ini bermula pada Mac 2016 dan berakhir pada 9 oktober, 2021, melalui sebuah Kontrak Penghentian Perjanjian dengan persetujuan bersama. Ia berkata “”proyek dianggap pembangunan serbaguna takungan, terletak di Wilayah Punilla, 30 km hulu San Fabián de Alico, untuk meningkatkan pengairan keselamatan untuk pengguna Ñuble Sungai, dan juga merespon untuk hidro dan mempunyai keperluan.” Katanya:”Dengan beberapa perubahan, ia adalah yang dicadangkan untuk panggilan untuk tender Konsesi projek Takungan Nueva La Punilla pada suku keempat 2021″.

Yang lain projek Hidroñuble, lulus hidro tumbuhan milik Puntilla Electric company, juga dengan banjir beberapa hektar El Ke sektor, dengan pengalihan sungai tentu ke bilik enjin yang dipasang di Las kastil guardias sektor, di mana utama pelancong kepentingan kawasan San Fabián de Alico terletak, untuk generasi 136 MW, bersama-sama dengan spekulasi tumbuhan lain di wilayah.

Salah satu pengusaha yang telah projek itu Eduardo Morel, saudara Presiden Piñera istri, wanita pertama, Cecilia Morel, seorang eksekutif yang adalah seorang insinyur sipil yang telah berada di medan listrik generasi selama lebih dari 30 tahun, yang memegang komando projek pada bulan September tahun 2015.

Pelbagai amaran telah dihasilkan dari San Fabián de Alico dalam menghadapi situasi ini yang mereka hadapi, di mana tuduhan penyalahgunaan dan penyelewengan adalah tetap.

Dalam Perlembagaan Konvensyen, Leandro Uribe suara telah mengecam fakta-fakta ini, tapi di sisi lain, Martín Arrau adalah di Convencional UDI, siapa sebelum dilantik sebagai walikota pertama baru Ñuble wilayah, disampaikan sebagai presiden Ñuble Sungai Pengawasan Lembaga, salah satu organisasi yang bekerja secara langsung dengan Punilla takungan dan dekat dengan pembangunan “Hidro Ñuble” projek dengan wakilnya, Eduardo Morel.

Organisasi “Ñuble Libre” mengecam pada tahun 2018, yang Arrau telah langsung kepentingan untuk memiliki hak air di Ñuble Sungai. “Projek ini, mendesak, telah maju didukung oleh campur tangan politik wilayah berkuasa seperti semasa Datuk bandar, walaupun telah terbukti teknikal dan pelaksanaan kelemahan yang telah dimaksudkan kerosakan besar ke gunung penduduk masa depan wilayah,” kata dalam kenyataan dari organisasi.

Tinggalkan Balasan