Bolehkah anda membuat kontrak tenaga dengan kadar tetap?

Harga tenaga telah jatuh sejak awal tahun ini. Sekiranya kita membiarkan cahaya kita bersinar pada harga gas Eropah, kita melihat bahawa ia kini berubah-ubah sekitar 185 euro per jam megawatt. Itulah hampir separuh daripada apa yang berlaku pada 26 Ogos, apabila harga gas memuncak pada 346 Euro. Dari segi sejarah, harga gas kekal tinggi. Pada awal tahun ini, sebagai contoh, hanya di bawah 65 euro per jam megawatt dibayar untuk gas asli.

Dari Oktober hanya kontrak tetap
Oleh kerana kenaikan harga tenaga, sukar untuk mencari kontrak tenaga dengan kadar tetap. Syarikat tenaga tidak lagi mahu memasarkan kontrak tersebut kerana mereka tidak dapat menyampaikan kenaikan harga tenaga kepada pengguna akhir dalam kes seperti itu. Ini hanya boleh dilakukan dengan kontrak kadar berubah.

Perbandingan dengan ujian V pengawal selia tenaga Flemish VREG menunjukkan kepada kita bahawa hanya Lumunis kini menawarkan kadar tetap untuk kedua-dua gas dan elektrik. Pesaing TotalEnergies juga menjual kontrak dengan kadar tetap untuk elektrik (emobilitas), tetapi formula itu hanya tersedia kepada mereka yang memiliki kereta elektrik.

Tidak lama lagi anda hanya akan dapat menyimpulkan kontrak dengan kadar berubah, kerana dari 1 Oktober Luminus akan menghentikan penjualan kontrak tetap. Perkara ini dilaporkan oleh akhbar Perancis L’echo Jumaat lalu. Pembekal tenaga Merujuk kepada harga gas yang tidak menentu, yang juga tidak boleh dipandang ringan kesan ke atas harga elektrik.

Bagi orang yang mempunyai kontrak tetap, tiada perubahan pada masa ini. Hanya apabila kontrak itu tamat, mereka perlu beralih kepada formula pembolehubah.

Lebih daripada 760 euro sebulan
Secara kebetulan, analisis oleh VREG Khamis lepas menunjukkan bahawa anggaran harga elektrik untuk keluarga (dengan penggunaan 3, 500 kWh) kini 3, 256.63 euro setahun. Untuk gas, tag harga juga meningkat kepada 9, 210 euro (dengan penggunaan 17, 000 kWh). Itu berjumlah bil tenaga bulanan sebanyak 767 euro sebulan. Pengiraan itu dibuat berdasarkan keluarga yang menandatangani kontrak baru pada bulan september.

Nota penting: angka VREG tidak mengambil kira langkah-langkah baru-baru ini kerajaan persekutuan untuk mengurangkan bil tenaga.