Belajar apa gas rumah hijau dan berapa lama mereka terakhir dalam suasana

Walaupun kita tidak biasanya berpikir karbon dioksida (CO2) ketika kita berbicara tentang gas rumah kaca, itu bukan hanya gas yang menyebabkan perubahan iklim. Sebenarnya, ada empat yang lain sangat penting orang-orang. Ia tahu cara yang lebih dan kurang gas berbahaya berkelakuan, yang kekal lebih atau kurang panjang dalam suasana.

Berikut yang belum pernah terjadi sebelumnya 5.4% drop pada tahun 2020, global karbon dioksida kembali untuk pra-covid-19 pandemik peringkat, dan gas rumah hijau (GHG) konsentrasi dalam suasana yang terus meningkat.

Penyelidik dari Pbb Persekitaran Program memperingatkan bahwa jika kita tidak memotong pengeluaran semasa dengan setengah, dunia akan melihat berbahaya kenaikan suhu global sekurang-kurangnya 2.7 °C abad ini. “Pemanasan pada, “kata mereka, dan mereka meminta dunia untuk bangun untuk”bahaya yang kita hadapi sebagai spesies.”

Atmosfera tempoh GHGs

Yang paling berbahaya gas rumah hijau:

CO2

Mengurangkan CO2 di atmosfer adalah penting dalam perang melawan perubahan iklim: ia adalah yang paling banyak gas berbahaya, dan masih banyak lagi daripada yang lain dalam suasana.

Antara 65% dan 80% CO2 dilepaskan ke atmosfer larut dalam lautan dan tetap di sana untuk tempoh antara 20 dan 200 tahun. Sisanya adalah perlahan-lahan dikeluarkan, terima kasih untuk proses yang boleh lepas ratusan ribu tahun, proses seperti kimia cuaca atau formasi batuan. Dalam jangka pendek, setelah ia dalam suasana, CO2 boleh terus mempengaruhi iklim selama ribuan tahun.

Bagaimanapun, 2021 UNESCO laporan mendedahkan bahawa lautan mungkin akan kehilangan kemampuan untuk menyerap karbon, teruk pemanasan global. Sejak revolusi industri, lautan telah melayani sebagai tenggelam untuk karbon yang dihasilkan oleh manusia.

Sebenarnya, “tanpa lautan dan daratan tenggelam, atmosfera tingkat CO2 akan pendekatan 600 ppm (bagian per juta), 50% lebih dari 410 ppm dicatat dalam 2019, sudah baik di atas apa yang perlu untuk had pemanasan global untuk 2 OC,” dia menjelaskan.

Metana

Metana adalah penyumbang kedua terbesar untuk pemanasan global, tapi tidak seperti CO2, ia hilang dari suasana oleh reaksi kimia, walaupun itu berlanjutan selama kira-kira 12 tahun di sana. Oleh itu, metana adalah sangat kuat tetapi agak pendek tinggal gas rumah hijau.

Bagaimanapun, UN pakar menjelaskan bahwa pengurangan metana bisa had peningkatan suhu lebih cepat daripada yang karbon dioksida.

Metana “mempunyai potensi pemanasan lebih dari 80 kali karbon dioksida selama 20 tahun masa horizon,” PBB kata.

Dalam laporan, para penyelidik mengatakan bahawa jika teknikal langkah-langkah yang sudah tersedia —rendah kos atau tidak digunakan, metana pelepasan dihasilkan oleh manusia dapat dikurangkan 20% per tahun, dan dengan “struktur yang lebih luas dan tingkah laku langkah-langkah”, kira-kira 45%.

Nitrous oksida

Nitrous oksida berkumpul di stratosfer dan hilang dari suasana yang lebih perlahan-lahan daripada metana; ia bertahan selama lebih dari 100 tahun.

Halocarbons

Sebatian mengandung klorin atau florin-Cfc, Hcfc, HFCs, PFCs mempunyai tingkah laku yang berbeza: mereka boleh berada di dalam suasana dari kurang dari satu tahun untuk ribuan tahun.

Wap air

Wap air juga mempengaruhi iklim, tetapi ia dianggap sebagai bagian dari sejenis maklum balas dan tidak secara langsung menyebabkan perubahan iklim. Ia adalah dikeluarkan terima kasih untuk hujan dan salju.

Semua gas-gas ini kekal dalam suasana yang cukup lama untuk bergaul dengan baik. “Itu berarti bahwa jumlah diukur dalam suasana adalah kira-kira sama di seluruh dunia, tanpa mengira sumber pelepasan,” menurut AS Agensi Perlindungan (EPA).

Courtesy of Sputnik

Anda mungkin akan tertarik

Tinggalkan Balasan