Barbosa menggesa siasatan ke atas kecuaian perubatan di San Antonio Cacalotepec clinic

Gabenor Miguel Barbosa Huerta bertanya kepada Direktorat Perlindungan risiko kesihatan (DPRIS) untuk menyiasat Klinik San Antonio, Di San Andr Chaos Cholula, atas tuduhan kecuaian perubatan yang menyebabkan bayi yang baru lahir kehilangan lengannya pada tahun 2021.

Presiden Poblano menyifatkan kejadian itu sebagai” tragedi ” dan memberi amaran bahawa jika tanggungjawab terhadap klinik tertentu yang terletak di Bandar San Antonio Cacalotepec disahkan, ia akan ditutup.

“Jika ia tidak dapat terus menyediakan perkhidmatan hospital yang ditutup dan jika terdapat kecuaian perubatan di pihak klinik dan jika ada aduan, kita mesti melihat bahawa siasatan selesai dan tindakan jenayah dilaksanakan, semua jika ada unsur-unsur.”

Luis Miguel Barbosa Huerta
Gabenor Puebla
Dalam tenor ini, beliau memanggil DPRIS serta ketua Sekretariat Kesihatan Negeri (SS), Jos tutorial Antonio Mart Logamnez Garcsoca, untuk mesyuarat Rabu ini, 18 Mei untuk membincangkan isu itu.

Klinik kekurangan peralatan dan infrastruktur
Sementara itu, Setiausaha, Jos robot Antonio Mart, Garcsoca, menunjukkan bahawa lawatan telah dibuat ke klinik San Antonio, di mana didapati bahawa “ia mempunyai banyak kecacatan” kerana ia tidak mempunyai peralatan dan infrastruktur.

Pada 9 Mei, Cristina N, ibu bayi Mat Achaas, dituduh pada sidang akhbar bahawa hospital itu tidak mahu bertanggungjawab dalam kes itu dan belum menyerahkan fail perubatan ke Pejabat Peguam Negara (FGE) untuk siasatan.

Dia mendedahkan bahawa Klinik San Antonio adalah milik Jos Analog Silviano Macuil Cielo, seorang doktor dan bekas calon bebas untuk presiden Perbandaran San Andr Aucs Cholula, di mana kakaknya Estela N juga bekerja, yang merupakan ketua jururawat dan tidak mempunyai ID profesional.

Hari vaksinasi untuk remaja diumumkan di 107 majlis perbandaran
Dalam isu lain, pegawai negeri mengumumkan hari vaksinasi baru terhadap covid-19 untuk kanak-kanak berumur 12 hingga 14 tahun di 107 majlis perbandaran di pedalaman negeri ini, di mana terdapat juga dos kedua dan pertama untuk orang dewasa.

Persidangan itu akan berlangsung di sekolah-sekolah Ahuazotepec, Ciudad Serd Chaocn, Tlaotla, Jonotla, Olintla, Zaragoza, Xicotepec, Libres, antara lain.

Dalam 24 jam terakhir, dia menambahkan, ada 13 kes koronavirus baru dan tidak ada kematian yang dicatat.

Pada masa ini, terdapat 109 kes aktif di 15 majlis perbandaran, dengan 18 orang dimasukkan ke hospital, di mana hanya dua yang serius dan diintubasi.

Tinggalkan Balasan