Asli pergerakan permintaan pemecatan Perbankan penguasa * Global suara-Suara

Perundangan blok Pachakutik pergerakan, politik lengan Gabungan Asli Bangsa Ecuador (Conaie), dipanggil untuk perbicaraan politik melawan penguasa Bank, Ruth Arregui, untuk tuduhan pelanggaran dari tugas.

“Di pihak undangan bangku Pachakutik, hari ini saya menyampaikan permintaan untuk pemecatan melawan penguasa Bank, Ruth Arregui, untuk melanggar fungsi diwujudkan dalam Perlembagaan dan undang-Undang dalam latihan dia office,” dewan berkata di sidang akhbar.

Superintendency Bank harus mengawasi dan mengawal entitas sistem kewangan dan negara sistem keselamatan sosial.

Pachakutik bertujuan penapisan dan pemecatan Arregui dan akibat ban pada dia dari memegang awam pejabat selama dua tahun, seperti yang disediakan oleh undang-undang.

Ada delapan alasan untuk pemecatan dan berkaitan untuk tidak bertindak atau kekurangan kawalan oleh Superintendency Bank sejak institusi keuangan sistem.

Pereira mengkritik itu pada tahun 2020 kesihatan kecemasan disebabkan oleh COVID-19 beberapa kewangan institusi dikenakan minat pada kepentingan dan sekuriti yang tidak dianggap dalam undang-undang, yang menghalang pengguna dari menyedari negosiasi ulang hutang mereka, isu di mana Superintendency bank-Bank tidak bertindak.

Undang-undang berkata Superintendency tidak cukup dikawal bank untuk mencegah pelanggan daripada menjadi korban penipuan melalui saluran digital, yang dihasilkan lebih daripada 280.000 menjadi aduan.

Sejak akhir pekan, platform digital Banco del Pichincha rekod kegagalan yang menghalang pelanggan dari menggunakan mereka account di bank ini, yang terbesar di negara ini.

Menurut Pereira, masalah yang terlibat kira-kira lima juta orang.

Banco del Pichincha berkata dalam kenyataan bahwa ia mengalami laporan kejadian dalam sistem komputer, yang sebahagiannya dilumpuhkan perkhidmatan, di tengah-tengah rasa tidak selesa dan aduan pelanggan.

Menyensor dan menolak rasmi memerlukan 91 undi dari sejumlah 137 undang-undang dalam Perhimpunan.

Courtesy of Sputnik

Anda mungkin akan tertarik

Tinggalkan Balasan