Adakah mungkin untuk mengeluarkan Parut Jerawat?

Bertindak tepat pada waktunya dan mengikuti nasihat perubatan kepada surat adalah kunci untuk mencapai wajah yang berjaya. Seorang pakar dermatologi Paraguay memberi kami perincian mengenai cara mengenal pasti kapan kita harus berjumpa dengan profesional.

Dianggarkan bahawa jerawat mempengaruhi 80% orang muda berusia antara 12 dan 20 tahun. Dalam kes orang dewasa, 12% terus menderita penyakit ini; 15% kes serius, tetapi mempunyai penyelesaian jika ditangani tepat pada waktunya.

Dalam dialog dengan Zona Violeta, ahli dermatologi Paraguay, F Authtima Aguero menjelaskan lebih banyak perincian mengenai masalah ini dan cara mendekatinya.

“Luka-luka yang jenis comedones adalah titik awal, hitam atau putih yang secara langsung tidak akan meninggalkan parut kecuali kita memanipulasi mereka. Mengenai keradangan (…) pesakit mengatakan bahawa mereka adalah granit tanpa mulut, mereka adalah kecederaan yang boleh sembuh meninggalkan parut,” kata pakar itu.
Mengikut budi bicara Aguero, terdapat beberapa jenis sekuel jerawat dan dia menjelaskan jenis jejak yang masing-masing boleh meninggalkan mengikut keparahannya.

“Ada yang bintik-bintik merah kecil, yang bercakap tentang keradangan. Dengan pelindung matahari dan beberapa krim anti-radang mereka hilang,” katanya.

“Kemudian kita mempunyai bintik-bintik coklat, yang dihasilkan oleh hiperpigmentasi, peningkatan warna kulit dan akibat keradangan. Sangat penting untuk menggunakan pelindung matahari dan beberapa ejen depigmentasi,” tambahnya.

Sebaliknya, terdapat kes-kes “parut yang mempunyai perubahan pada permukaan [muka] dan dinaikkan atau tertekan. (…) Mereka sudah memerlukan jenis rawatan lain untuk mendapatkan hasil yang sangat baik,” katanya.

Menurut pakar, menjalani diet yang baik dan mengikuti rawatan yang ditunjukkan oleh profesional adalah kunci ketika mendapatkan hasil positif dan menghapus parut wajah.
Bagi makanan, produk tenusu adalah beberapa elemen yang boleh dimainkan tetapi ia juga bergantung kepada organisma setiap pesakit.

Sebaliknya, tidak digalakkan untuk menarik resipi buatan sendiri seperti menggunakan ubat gigi untuk mengeringkan jerawat, atau jus lemon, antara tabiat lain yang boleh membahayakan kulit.

Tinggalkan Balasan